WordPress is een zeer populair content management systeem (CMS) dat wordt gebruikt voor het maken van websites. Het is een krachtig en flexibel platform dat gemakkelijk te gebruiken is, zelfs voor mensen zonder technische kennis.
Als je WordPress correct installeert en je houdt het up-to-date met de laatste beveiligingsupdates, is het een veilig platform om websites mee te maken. Het is echter wel belangrijk om te onthouden dat geen enkel systeem 100% hack-proof is, dus het is altijd goed om voorzorgsmaatregelen te nemen om je website te beschermen tegen aanvallen.
Er zijn een aantal stappen die je kunt nemen om de beveiliging van je WordPress-website te verbeteren:
- Installeer een beveiligingsplugin, zoals Wordfence of iThemes Security, om je website te beschermen tegen malware-aanvallen en andere kwetsbaarheden.
- Maak gebruik van sterk wachtwoordbeleid voor alle gebruikers van je website. Hieronder leg ik uit waar je rekening mee kunt houden bij het maken van een sterk wachtwoord.
- Houd je WordPress-installatie en alle plugins en thema’s up-to-date met de laatste beveiligingsupdates. Lees hier meer over in ‘Het belang van updates en backups’.
- Maak regelmatig backups van je website, zodat je kunt terugvallen op een oudere versie als er iets misgaat.
Als je deze stappen volgt, kun je ervoor zorgen dat je WordPress-website zo veilig mogelijk is. Het is echter altijd belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste beveiligingstrends en om voorzichtig te zijn met het downloaden van plugins en thema’s van onbekende bronnen.
Wat is een sterk wachtwoord?
Een sterk wachtwoord is een wachtwoord dat moeilijk te raden is door anderen, en dat goed bescherming biedt tegen aanvallen zoals brute force-aanvallen en dictionary-aanvallen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden bij het kiezen van een sterk wachtwoord:
- Maak het wachtwoord lang genoeg. Hoe langer het wachtwoord is, hoe moeilijker het is om te raden. Een wachtwoord van ten minste 12 tekens is aanbevolen.
- Gebruik een mix van letters, cijfers en symbolen. Door het gebruik van verschillende soorten tekens maak je het wachtwoord moeilijker te raden.
- Gebruik geen gemakkelijk te raden woorden of informatie. Dit kan bijvoorbeeld zijn: je naam, adres, geboortedatum of andere persoonlijke informatie.
- Verander regelmatig je wachtwoord. Het is aanbevolen om je wachtwoord om de paar maanden te veranderen, zodat het moeilijker is voor kwaadwillenden om het te raden of te achterhalen.
Als je deze tips volgt, kun je een sterk wachtwoord maken dat goed bescherming biedt tegen aanvallen. Het is echter ook belangrijk om voor elk account een uniek wachtwoord te gebruiken, zodat als een wachtwoord wordt achterhaald voor één account, dit niet betekent dat alle andere accounts ook in gevaar zijn.
Een apart wachtwoord voor elk account. Hoe onthoud ik dat?
Het kan soms moeilijk zijn om moeilijke wachtwoorden te onthouden, vooral als je verschillende wachtwoorden voor verschillende accounts hebt. Een manier om dit tegemoet te komen is door gebruik te maken van een wachtwoordbeheerder, zoals bitwarden of LastPass.
Met deze tools kun je al je wachtwoorden opslaan in één beveiligd en gecodeerd account. Je hoeft alleen maar je hoofdwachtwoord te onthouden om toegang te krijgen tot al je andere wachtwoorden. Bitwarden en LastPass bieden ook de mogelijkheid om automatisch wachtwoorden te genereren, zodat je gemakkelijk sterk wachtwoorden kunt maken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het onthouden ervan.
Om gebruik te maken van bitwarden of LastPass, kun je de gratis app downloaden op je computer of mobiele apparaat. Nadat je je hebt geregistreerd, kun je al je wachtwoorden toevoegen aan de tool en ze bekijken of bewerken wanneer je maar wilt. Dit maakt het gemakkelijk om sterk wachtwoorden te gebruiken zonder dat je je zorgen hoeft te maken over het onthouden ervan.