Kennisbank

SSL-certificaat

Wat is een SSL-certificaat en waarvoor dient het?

Een SSL-certificaat is een stukje software dat aan een website kan worden toegevoegd om de beveiliging van de verbinding tussen de website en een bezoeker te verhogen. Het certificaat helpt om te voorkomen dat derden de gegevens die tussen de website en de bezoeker worden uitgewisseld, kunnen afluisteren of manipuleren.

SSL is de afkorting van Secure Sockets Layer, een beveiligingsprotocol dat wordt gebruikt om gegevens te versleutelen tijdens het versturen van informatie via internet. Als een website over een SSL-certificaat beschikt, wordt de verbinding tussen de website en de bezoeker beveiligd met behulp van versleuteling. Dit is vooral belangrijk als er op de website gevoelige gegevens worden verstuurd, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens.

Een SSL-certificaat wordt vaak aangeduid met het slotje-icoontje en het woord “Secure” in de adresbalk van de webbrowser. Als je op dit icoontje klikt, kun je meer informatie over het certificaat bekijken.

Wanneer je een website maakt, is het installeren van een SSL-certificaat standaard een goed idee. Dit geldt vooral als je persoonlijke gegevens van gebruikers opvraagt, zoals wachtwoorden of creditcardgegevens. Maar ook als je geen gevoelige informatie op je website verzamelt, is het installeren van een SSL-certificaat aan te raden.

Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de verbinding tussen je website en de bezoeker beveiligd is met behulp van versleuteling. Dit betekent dat derden de gegevens die tussen de website en de bezoeker worden uitgewisseld, niet kunnen afluisteren of manipuleren. Dit geeft een extra laag beveiliging voor je website en kan bovendien bijdragen aan de betrouwbaarheid en professionele uitstraling van je website.

Daarnaast kan het installeren van een SSL-certificaat ook van invloed zijn op de positie van je website in de zoekresultaten van zoekmachines. Steeds meer zoekmachines geven de voorkeur aan websites met een SSL-certificaat in de zoekresultaten, dus het kan zijn dat je website beter gevonden wordt als je een SSL-certificaat hebt.

Kortom, het installeren van een SSL-certificaat is een goed idee voor bijna elke website. Het kan helpen om de beveiliging van je website te verhogen, bijdragen aan de betrouwbaarheid en professionele uitstraling van je website, en kan zelfs van invloed zijn op de positie van je website in de zoekresultaten van zoekmachines. Het is daarom aan te raden om standaard een SSL-certificaat te installeren wanneer je een website maakt.

Login