Een subdomein is een deel van een domeinnaam dat voor een bepaald doel of een specifieke afdeling van een website kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld, ‘blog.voorbeeld.nl’ zou een subdomein kunnen zijn van ‘voorbeeld.nl’, dat zou kunnen dienen als een afzonderlijke website voor het bedrijf’s blog.
Subdomeinen kunnen voor een aantal doeleinden worden gebruikt:
- Om afzonderlijke websites voor verschillende afdelingen of doelen te hosten: bijvoorbeeld, een bedrijf kan een subdomein hebben voor zijn afdeling verkoop (‘verkoop.voorbeeld.nl’), een voor support (‘support.voorbeeld.nl’), en een voor de HR-afdeling (‘hr.voorbeeld.nl’).
- Om afzonderlijke websites voor verschillende landen of regio’s te hosten: bijvoorbeeld, een bedrijf met een internationale aanwezigheid kan subdomeinen hebben voor elk land waar het actief is, zoals ‘uk.voorbeeld.nl’ en ‘de.voorbeeld.nl’.
- Om specifieke projecten of campagnes te hosten: bijvoorbeeld, een bedrijf kan een subdomein hebben voor een tijdelijke campagne of een specifiek project, zoals ‘lancering.voorbeeld.nl’ of ‘summer-sale.voorbeeld.nl’.
- Om afzonderlijke websites voor verschillende merken of producten te hosten: bijvoorbeeld, een bedrijf met verschillende merken of productlijnen kan subdomeinen hebben voor elk van deze, zoals ‘merk1.voorbeeld.nl’ en ‘merk2.voorbeeld.nl’.
Subdomeinen zijn een handige manier om specifieke doelen of afdelingen op een website te markeren en om de navigatie voor bezoekers te vergemakkelijken. Ze kunnen ook worden gebruikt om specifieke projecten of campagnes te benadrukken en om afzonderlijke websites voor verschillende merken of producten te hosten.